Rychlé vyhledávání

Reklama

IMEI blokace - MOBILOID

První výskyt: 12.2000

Text hoaxu

Verze 1

V pripade, ze ztratite, nebo Vam nekdo odcizi Vas mobilni
telefon, muzete proti tomu neco udelat. Vytocite-li na Vasem
mobilnim telefonu *#06#, zobrazi se na displeji 15 mistne
vyrobni cislo Vaseho pristroje. Nekam si ho poznacte a
v pripade ztraty nebo odcizeni Vaseho telefonu, nahlaste
toto vyrobni cislo Vasemu operatorovi. Ten bude schopen Vas
pristroj zablokovat a i po vymene SIM karty bude pristroj nepouzitelny.
Pravdepodobne uz svuj telefon neuvidite, ale aspon si muzete byt
jisti, ze kdokoli Vas telefon ma, nemuze ho pouzit ani dale prodat.

Udela-li to takto kazdy majitel mobilniho telefonu, nebude duvodu,
proc telefony dale krast.

Poslete to dale co nevjce znamym!!!!!!!


Verze 2

Vážení přátelé, v případě, že ztratíte, nebo Vám někdo odcizí Váš mobilní telefon, můžete proti tomu něco udělat.Vytočíte-li (samozřejmě teď, po odcizení by to šlo dost těžko) na Vašem mobilním telefonu * # 0 6 # zobrazí se na displeji 15 místné výrobní číslo Vašeho přístroje. Někam si ho poznačte a v případě ztráty nebo odcizení Vašeho telefonu, nahlaste toto výrobní číslo Vašemu operátorovi. Ten bude schopen Váš přístroj zablokovat a i po výměně SIMkarty bude přístroj nepoužitelný. Pravděpodobně už svůj telefon neuvidíte, ale aspoň si můžete být jisti, že kdokoli Váš telefon má, nemůže ho použít ani dále prodat. Udělá-li to takto každý majitel mobilního telefonu, nebude důvodu, proč telefony dále krást.
Informujte co nejvíce svých známých.


Verze 3 (slovenská)

Keď na svojom mobilnom telefóne (pokiaľ ho ešte máte) vyťukáte (hviezdička,mriežka, 06,mriežka) *#06# na displeji sa zobrazí výrobné číslo vášho aparátu (IMEI) - pätnásťmiestne číslo. Niekam si ho poznačte a zapamätajte. V prípade straty alebo odcudzenia telefónu nahláste toto číslo vášmu operátorovi. Ten dokáže váš prístroj zablokovať a aj po výmene SIM karty bude telefón nepoužitežný.
Pravdepodobne už svoj telefón neuvidíte, ale ktokoľvek ho medzitým nadobudol, nemôže ho použiť, ani poctivo predať. Ak sa to naučíme robiť všetci, nebude nikto mať dôvod telefóny kradnúť. Podľa IMEI môže polícia nájsť nového používateľa a telefón zhabať a vrátiť pôvodnému majiteľovi.
PRETO TÚTO SPRÁVU POŠLITE ČÍM VÄČŠIEMU POČTU SLUŠNÝCH ĽUDÍ. SKUTOČNE TO FUNGUJE.

Poznámka redaktora

Aktualizováno 3.10.2007

V době, kdy vznikla tato řetězová zpráva (rok 2000), obsahovala pouze částečně pravdivé informace. Blokaci IMEI prováděl pouze jediný operátor - Eurotel, ostatní operátoři ji považovali za zbytečnou s odůvodněním, že kód IMEI lze poměrně snadno změnit.

Od 1.10.2007 uvedla policie ve spolupráci s mobilními operátory do provozu registr ukradených mobilů. Na stránkách MVCR také najdete návod, jaké doklady musíte předložit, pokud chcete odcizený mobil blokovat nebo ti šťastnější v případě nálezu odblokovat.

Kód IMEI je možné zjistit mnoha způsoby, zadání posloupnosti znaků *#06# na klávesnici příslušného mobilu je také možnost, ale v případě odcizení je již pozdě. Totéž platí i o údaji na štítku uvnitř přístroje pod baterií. Naštěstí IMEI bývá uváděn na krabici přístroje, dodacím listě a hlavně záručním listu, který je jedním z potřebných dokladů pro zablokování mobilního telefonu na policii.

Jak blokování telefonů bude fungovat závisí na možnosti nebo spíš nemožnosti změnit IMEI kód přímo v telefonu. Není žádné tajemství, že u starších mobilních telefonů byla tato změna proveditelná, u novějších přístrojů se ji výrobci snaží maximálně ztížit nebo znemožnit.

Dá se říct, že přání autora řetězové zprávy bylo po mnoha letech vyslyšeno a hoax už není hoaxem. Osobně si to nemyslím, protože výše uvedené historické řetězové zprávy obsahují nepřesné a neúplné informace. Navíc zápory spojené s masivním hromadným šířením (např.: postupné kumulování e-mailových adres, kdy jejich seznam mnohonásobně převyšuje text vlastní zprávy) může převažovat nad hodnotou informace.

Pro případ odcizení nebo ztráty mobilu doporučuji mít nainstalován některý ze specializovaných antivirů, které kromě ochrany před škodlivým kódem umožňují hlavně zablokovat telefon, vymazat data, informovat o změně SIM karty nebo ho lokalizovat. Tyto možnosti nabízí rúzné aplikace pro mobily od antivirových firem nebo přímo některé operační systémy v mobilu.

Doplňující odkazy


Adresa stránky: http://www.hoax.cz/hoax/imei-blokace---mobiloid/
Alternativní odkaz: http://www.hoax.cz/index.php?section=hoax&action=hoax_detail&id=8

Naši partneři

Týdny mediálního vzdělávání - NA PRAVDĚ ZÁLEŽÍ
Projekt E-Bezpečí
MANIPULÁTOŘI.CZ
Internetem Bezpečně
Konference SECURITY
Hustej INTERNET
NEŠLAPE.CZ - NEŠLAPE Vám počítač? Odvirování PC, zrychlení počítače, ...
Viry.cz
PARANOIA.CZ
AVAST!
Check Point
Safer Internet
ToolStore - Nářadí, nástroje, pomůcky, nože, kvalitní rukavice

Podpořte nás

Bitcoin:
Bitcoin: 183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn
Bitcoin adresa:
183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn

Ikona pro Vás

HOAX.cz

Hoax.cz je archivován

WebArchiv - archiv českého webu

Doporučujeme

ZvolSi INFO - Surfařův průvodce po internetu
No More Ransom! Dekryptovací nástroje.
Právě dnes
RigoloKids - kvalitní dětské oblečení a doplňky z prémiových materiálů
Antivirové centrum
ER.cz - Přesměrování pro Váš web zdarma
CZilla
soom.cz
IMPROVE ACADEMY s.r.o.
Holičství, pánské kadeřnictví v Třebíči
Včelařství Špaček - kvalitní med a včelí produkty
Jógové studio Marcel Třebíč Havlíčkovo náb. 37
JÓGA TŘEBÍČ Jógové centrum v Třebíči.
Jóga s Pepou pro začátečníky a pokročilé