Rychlé vyhledávání

Reklama

Aktuální informace

28.01.2021

Tisková zpráva:

Společnost AEC, přední poskytovatel kybernetického zabezpečení, nabízí efektivní vzdělávací program pro zaměstnance firem a institucí. Nově začala v rámci svých služeb security awareness využívat nástroje americké platformy KnowBe4.

Díky využití nových nástrojů mohou nyní klienti AEC úspěšněji čelit kybernetickým útokům, včetně falešných e-mailů nebo podvodných telefonátů.

Detail zprávy...

24.12.2020

PŘÍJEMNÉ PROŽITÍ VÁNOČNÍCH SVÁTKŮ,

HODNĚ ZDRAVÍ, ŠTĚSTÍ A POHODY

V NOVÉM ROCE 2021

21.12.2020
Jak už se stalo tradicí, je i letos pro čtenáře a příznivce našeho serveru připravena elektronická knížka, tentokrát s názvem Vytržené listy, kterou napsal bývalý tiskový mluvčí SVS ČR Josef Duben.


20.11.2020
Přestože dokážeme vytvářet a využívat moderní technologie, náš mozek se stále řídí základními instinkty, a proto jsme schopni uvěřit emocionálním textům před skutečností.

Proč tomu tak je, vysvětluje nová kniha Petra Nutila nazvaná Jak neztratit rozum v nerozumné době.

Píše se v ní o falešných představách, iluzích a předsudcích, které máme o světě, druhých lidech i sobě samých.

Knihu můžete objednávat například na stránkách vydavatele Grada.


12.10.2020

Dobrá zpráva pro širokou veřejnost, zejména pro ty, kteří se chtějí něco dozvědět o počítačové bezpečnosti.

Původně plánovaná akce CYBERSHOW, která se měla konat v úterý 13. 10. 2020 v Domě kultury v Ostrově, bude přenášena on-line a bude tak přístupná široké veřejnosti. Múžete se tak v pohodlí svého domova a zajímavou formou dozvědět zajímavé informace o nástrahách, které na vás v době internetové čekají.


Kdy: úterý 13.10.2020 od 17 – 19 hodin

Kde: na těchto facebookových profilech

https://www.facebook.com/InternetemBezpecne

https://www.facebook.com/mestoostrov/

https://www.facebook.com/mpostrov/

https://www.facebook.com/karlovarskoonline/


První akce Cybershov se konala před rokem a velmi zajímavou a názornou formou oba aktéři předvedli divákům různé pastičky a záludnosti, které na ně mohou útočníci použít.

Jako upoutávku si můžete prohlédnout krátkou reportáž z loňské akce.

17.08.2020
TZ AEC - Praha 17. srpna 2020

Finanční instituce provozující bankomaty od firmy Diebold Nixdorf ohrožují nové typy útoků. Z testů provedených experty společnosti AEC vyplývá, že stávající zařízení s neaktualizovaným systémem nejsou schopna napadením odolat. Útoky na platební terminály, které hojně používají i bankovní domy v České republice a na Slovensku, byly nedávno zaznamenány v mnoha evropských zemích.

O testování svých bankomatů požádala specialisty ze společnosti AEC, předního poskytovatele kybernetického zabezpečení, významná slovenská finanční instituce. Učinila tak poté, co společnost Diebold Nixdorf, jeden z největších dodavatelů bankomatů, na útoky zareagovala oficiálním bezpečnostním varováním. Z něho mimo jiné vyplývá, že výrobce zařízení zkoumá, jak je možné, že útočníci byli zřejmě schopni na neaktualizované verzi bankomatu odposlouchávat komunikaci uvnitř zařízení.

10.08.2020

Praha 3. srpna 2020 – Americká společnost CWT, specializující se na globální služby v oblasti ces-tovního ruchu, zaplatila 4,5 milionu dolarů výkupného hackerům. Útočníci za pomoci ransomwaru odcizili množství citlivých dat z firemního systému a zablokovali na 30 000 počítačů.


Komentář společnosti AEC:

Po nedávném útoku na společnost Garmin je tu další kybernetický incident, který zasáhl firmu svě-tového významu. Americký gigant CWT, poskytující komplexní služby v oblasti cestovního ruchu a právního poradenství, byl napaden ransomwarem Ragnar Locker. Útočníci požadovali výkupné ve výši 10 milionů USD.

04.05.2020

Zaznamenali jsme podvodné e-maily, ve kterých se se útočníci snaží předstírat, že odesílatelem je MFČR. Text je napsaný špatnou češtinou a má odkazovat na formulář pro vrácení daně za rok 2019.

Přestože odkaz v textu e-mailu na první pohled vypadá, že vede na stránky MFČR, ve skutečnosti přesměrovává na podvodné stránky v cizí doméně.

Ukázku s popisem najdete v databázi pod názvem MFČR: Vrácení daně 2019 (20200503).

18.03.2020

Národní centrum kybernetické bezpečnosti vydalo bezpečnostní doporučení pro chování v případě spear-phishingu. Tato doporučení jsou nastavena tak, aby je bylo možné aplikovat pokud možno v každé instituci každým uživatelem, primárně jsou však určena nemocnicím.

Doporučení a názorné ukázky spear-phishingu jsou popsána v pdf souborech, které je možné ze stránek NCKB stáhnout v barevném nebo černobílém formátu.


27.02.2020

Největší nezávislá akce v ČR přivítá mezinárodní experty na řešení bezpečnostních hrozeb v kyberprostoru


Organizátoři se snaží předejít rizikům spojeným s pořádáním velké mezinárodní akce v době akutního výskytu koronavirové infekce. Společnost AEC v současnosti intenzivně jedná o náhradním termínu, jako nejpravděpodobnější se jeví září 2020.

Program konference zůstává beze změny, již zakoupené vstupenky jsou i nadále platné, přesné datum konání bude včas upřesněno.





Skutečné bezpečnostní incidenty a Cloud Security. To jsou dvě hlavní témata, která se budou prolínat prezentacemi 28. ročníku mezinárodní konference Security. Největší nezávislá tuzemská událost zaměřená na kybernetickou bezpečnost se uskuteční od středy 11. do čtvrtka 12. března 2020 v pražském Clarion Congress Hotelu.

Pořadatelem akce je společnost AEC, přední poskytovatel kybernetického zabezpečení.

Na podobu a úroveň příspěvků, jejichž dvě hlavní témata si letos vybrali sami účastníci minulých ročníků, už tradičně dohlíží programová komise. Pro zařazení prezentace je rozhodující její vysoký odborný standard a nezávislost na marketingově-obchodním obsahu. Hlavní důraz se přitom klade na praktickou využitelnost příspěvků, na odbornou úroveň jednotlivých přednášek a na maximální přínos pro účastníky.


Za hlavní tahák konference lze považovat blok nazvaný Incident Anatomy. Své zkušenosti a poznatky zde budou prezentovat mimořádně zajímaví hosté, například bezpečnostní šéfka společnosti Avast Jaya Baloo nebo Jornt van der Wiel, který pracuje jako bezpečnostní expert v týmu pro globální výzkum a analýzu GReAT a spolupracuje přitom s Interpolem.

Následné panelové diskuze na téma Bezpečnostní incidenty – Lessons learned se zúčastní zástupci předních českých a slovenských firem a organizací, kteří se s návštěvníky podělí o své postřehy s řešením bezpečnostních incidentů. Představí zde techniky jednotlivých útoků, způsoby identifikace incidentů, jejich eliminace, okamžitá i dlouhodobá opatření a samozřejmě i praktická ponaučení.

Více v detailu zprávy

20.02.2020

The Cybersecurity Community Event in Prague, Czech Republic

QuBit is a Cybersecurity Community Event connecting the East and West and it is already the 7th year on the cybersecurity market in CEE region. QuBit audience presented more than 250+ cyber professionals from the various industries from the CEE region and other countries.

Every year, QuBit Speaking Bureau handles the most important part - to find and put together an impressive list of speakers and topics. For 2020, the head of the Speaking Bureau is Ivan Makatura (CEO of Slovak Cyber Security Competence and Certification Centre). The next members of the Speaking Bureau are Roman Cupka, Mike Goedeker and Etay Maor.

Seventh annual cyber community conference offers its delegates as usual excellent speakers representing organizations such as FBI, CIA, LIFARS, Flowmon Networks, Citadelo, Raiffeisen Bank International, Tatra banka and many more, leading edge topics such as Ransomware, Malware, Botnets, Risk management, SIEM, AI, Machine learning and even more, keynotes, case studies, panel discussions and popular networking events.


First day, April 21, will be dedicated to full day hands-on trainings focused on Security Operation Center led by Pavol Dovicovic, Threat Hunting led by Lukas Hlavicka and SCADA – “Be prepared!” led by Tamas Buzgo.

Septemder 23-24 are two full days, where conference is running in two parallel tracks. QuBit sessions are strictly educational, with no marketing presentation as QuBit listens to its audience and offer only quality and valuable presentations and partners who are helping to improve current state of environment. Here is a little sneak peek from 2020 Agenda:

  • Case study - Ransomware remediation (Ladislav Baco & Lukas Hlavicka, LIFARS)
  • Why Cyber Risk Intelligence Matters (Mike Goedeker, Hakdefnet International)
  • CASE STUDY TECH: Dissecting and Comparing differents Binaries to Malware Analysis (Filipi Pires, Hacker Security)
  • EXECUTIVE DILEMMAS: Risk management & governance (Kritika Kotnala, CIA)
  • Closing Keynote (FBI agent)

Cybersecurity space is constantly changing, but one thing remaining constant – the threat of cyberattacks. The only way to defend against the threats we are facing is to share knowledge and to spread information. And that is what QuBit conference is all about. It is event gathering some of the brightest mind in the field, who are sharing their expertise, experience and knowledge.

Invest in yourself and secure your seats now.

For any questions, please contact QuBit Team at info@qubitconference.com


 TWITTER
 FACEBOOK 
 LINKEDIN 


Stay up to date with QuBit Newsletter and subscribe here.


15.01.2020
14. ledna 2020

V posledních dnech jsou rozesílány e-maily, které působí dojmem, že je rozesílá Finanční správa a vypadají jako upozornění finančního úřadu na daňový nedoplatek. Finanční správa připravuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

Dlužník je vyzýván, aby částku uhradil na uvedený bankovní účet, který však v žádném případě není účtem finančního úřadu. Čísla účtů Finanční správy jsou zveřejněna na webu Finanční správy, kde je možné si je zkontrolovat. Navíc účty Finanční správy jsou vždy u ČNB s kódem banky 0710.

Celý text varování najdete na jejich stránkách.




Námi zachycené vzorky podvodného e-mailu obsahovaly přílohu Danova_Faktura_cislo.doc a po jejím otestování byl v příloze identifikován škodlivý kód - trojský kůň, který se snaží infikovat počítač.

Ukázka podvodného e-mailu je v databázi pod názvem Připomenutí platby daně z příjmu podniku (20200109)



24.12.2019

Příjemné a spokojené prožití vánočních svátků,

hodně zdraví a potřebné štěstí v novém roce

Vám přeje

tým HOAX.CZ


11.12.2019

Podobně jako v předcházejících letech, je i letos pro vás připraven malý předvánoční dárek v podobě elektronické knížky Čekání na vítr.
Autorem je bývalý tiskový mluvčí SVS ČR Josef Duben, který v minulosti pomáhal vyvracet různé hoaxy, například ten o několikrát recyklovaném mléce v supermarketech.

19.11.2019

CLEVER and SMART

O situaci v kyberprostoru máme často značně zkreslenou představu, neboť ta vychází výhradně z mediálního obrazu, který vytváří firmy nabízející nejrůznější bezpečnostní řešení a publikující za účelem zvýšení jejich prodeje bezpečnostní reporty zachycují spíše situaci ve světě, než na území České republiky.

Zajímává vás, jaké hrozby vás skutečně ohrožují, jaké jsou následky jednotlivých kybernetických útoků, a jak jste vůči těmto kybernetickým útokům odolní? Pokud ano, tak přesně na tyto otázky se snaží najít odpověď i právě zahájený výzkum, který se nachází zde:

Dotazník na serveru CLEVER AND SMART

Zapojte se prosím i vy do tohoto výzkumu. Čím více se nás zapojí, tím lepší představu o situaci v kyberprostoru získáme a budeme se tak moci lépe připravit a odůvodnit i nezbytné investice do bezpečnosti.

Po vyplnění dotazníku vám bude okamžitě zobrazeno, jak jste na tom, tedy jaké hrozby vás ohrožují a jaká bezpečnostní opatření byste měli přijmout.


Server HOAX.CZ o tomto výzkumu pouze informuje, žádná data nesbírá a nezpracovává. Jedná se o nezávislou akci třetí strany.


31.10.2019

Tisková zpráva:

První konference GREYCORTEX DAY představila řešení pro kybernetickou bezpečnost veřejných institucí i soukromých společností


Mendel, nástroj pro analýzu síťového provozu, využívá pokročilé umělé inteligence, strojového učení a analýzy dat



Společnost GREYCORTEX, dodavatel řešení MENDEL – nástroje pro analýzu síťového provozu, uspořádala 24. října 2019 v pražském hotelu Angelo historicky první konferenci společnosti pod názvem GREYCORTEX DAY.
Na konferenci zazněly aktuální informace týkající se současné situace na poli kybernetické bezpečnosti, procesní a právní stránky monitoringu síťového provozu či novinky z výzkumu a vývoje v podání nezávislých odborníků, ale i odborníků z firem jako jsou ICZ, ELAT, ANECT, HiLASE či  GREYCORTEX

Konferenci navštívilo bezmála sto IT profesionálů jak z řad potenciálních zákazníků, tak současných uživatelů produktu GREYCORTEX MENDEL a partnerů GREYCORTEX. Konference byla určena manažerům informační bezpečnosti, IT specialistům, poskytovatelům služeb bezpečnostního monitoringu a dalším.

11.10.2019

Spolu s rozvojem a šířením digitálních technologií se řada trestných činů přesouvá do oblasti „kyber“.

Jste policistou na obvodním oddělení Policie ČR a rádi byste se dozvěděli jak efektivně a správně přistupovat k řešení těchto případů?

Pak máte možnost si zaregistrovat jedno z posledních volných míst na odborné konferenci pro policisty, která se koná 16. 10. 2019 v rámci Festivalu bezpečnéhointernetu v Karlových Varech.

Přihlášku můžete vyplnit na stránkách konference, kde najdete i program.


21.08.2019

Tisková zpráva:


Registrace na Festival bezpečného Internetu (FBI) je spuštěna, přihlaste se už teď


V říjnu proběhne Festival bezpečného internetu FBI. Jedná se o pásmo odborných konferencí, které se uskuteční:

  • 2. a 3. října - Praha
     
  • 15. a 16. října - Karlovy Vary
     
  • 21. října - Olomouc
     


Akce proběhnou v rámci Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti. Zájemci se mohou registrovat na jednotlivá setkání, jejichž společným cílem je umožnit vzájemnou výměnu zkušeností, diskuzi nad tématy spojenými s on line bezpečností a sdílení praktických řešení.



Hlavními organizátory jsou Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), sdružení CZ.NIC a CESNET , Vysoká škola AMBIS, a.s. a karlovarský spolek you connected.

FBI je zcela nový projekt, který má podporovat informovanost o problematice kybernetické bezpečnosti a ochrany těch, kteří patří v kyberprostoru k nejzranitelnějším děti, dospívající a senioři. Každý přihlášený zájemce má možnost si vybrat akci, která mu bude pro gramem a zaměřením nejvíce vyhovovat. Celkem je připraveno šest setkání ve třech městech.


Festival odstartuje v Praze, kde bude probíhat 2. a 3. října. Nad prvním dnem převzalo odborně a organizačně záštitu sdružení CESNET. Konference je určena především pracovníkům bezpečnostních týmů, osobám věnujícím se problematice práva, informačních technologií a bezpečnosti a také vysokoškolským pedagogům. Setkání se zaměří na vzájemnou propojenost dvou světů práva a technologií.

Organizace druhého dne se ujalo sdružení CZ.NIC, správce české národní domény a mimo jiného také provozovatel Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ. Hlavním tématem dne bude on line bezpečnost koncových uživatelů. Program tedy bude určen nejen široké veřejnosti, ale také školám a pedagog ickým pracovníkům, zaměstnancům veřejné správy, preventistům nebo studentům vysokých škol. Cílem tohoto dne je upozornit návštěvníky na to, aby dbali o svou on line bezpečnost a byli si vědomí toho, co je může na Internetu ohrozit a jak postupovat, pokud s e stanou obětmi.


Následně se festival přesune do Karlových Varů, kde se bude konat 15. 16. října pod záštitou hejtmanky Karlovarského kraje paní Jany Mračkové Vildumetzové.

Poslední akce se bude konat v Olomouci 21. října. Do těchto měst jsou zváni pedagogové mateřských, základních a středních škol, dále metodici prevence a studenti pedagogických fakult a konečně také policisté obvodních oddělení Policie ČR.
Zatímco pedagogové se seznámí s celou řadou preventivních a osvětových aktivit a naučí se s nimi pracovat ve výuce, policisté se zaměří na správné postupy při řešení trestných činů v kyberprostoru. Chybět nebudou ani praktické ukázky.

Programy pro pedagogy i policisty obohatí nejen přední uznávaní odborníci, ale i speciální hosté, mezi nimiž nebude chybět například zástupce americké Federal Bureau of Investigation (FBI) nebo dokumentarista Vít Klusák.

Programy avizovaných konferencí pro vás připravuje NÚKIB ve spolupráci se spolkem you connected, který se již několik let věnuje vzdělávacím a osvětovým aktivitám, jejichž cílem je ochránit veřejnost v online prostředí a naučit ji bezpečnému chování.


Na všechny konference je nutné se přihlásit. Registrační formuláře a další informace spojené s Festivalem bezpečného internetu jsou k dispozici na webových stránkách www.konfest.cz.

Vstupy na všechny konference jsou zdarma.

Na webových stránkách jednotlivých konferencí také naleznete kontaktní e-mail, kam můžete směřovat své dotazy.

Festival bezpečného internetu finančně podpořila společnost O2 Czech Republic a.s. a další partneři.


09.08.2019

Město Ostrov ve spolupráci s Městskou policií Ostrov a karlovarským spolkem you connected zve širokou veřejnost na opravdu zajímavou vzdělávací akci s názvem CYBERSHOW, která se se bude konat ve čtvrtek 19. 9. 2019 od 17 hodin v Domě kultury v Ostrově.

Není to jen „obyčejná“ přednáška na téma čím dál více diskutovaného internetového bezpečí, ale skutečná Cybershow. Žádné suché teoretické vysvětlování pojmů, jakými jsou například keylogger, ransomware, malware a troubleshooting, ale skutečná show plná názorných „fyzických“ ukázek a hackování v reálném čase, přímo před očima účastníků akce, kteří se dozvědí, jaké hrozby a nebezpečí číhají v online světě a na co si dát pozor.

Co bude na Cybershow k vidění?


  • Proč jsou nebezpečné volné wifi sítě?
  • Jak dobře ochránit svou počítačovou síť?
  • Kolik práce dá hackerovi proniknout do jejich routeru, počítače či mobilního telefonu?
  • Proč antivirus nemusí stačit?
  • Proč a jak by někdo kradl identitu?

To vše vysvětlí a také předvedou přední odborníci v oblasti kybernetiky – hacker William Ischanoe a specialista na internetové bezpečí Roman Kohout.


Vstup na akci je zdarma, je nutné se přihlásit na stránkách spolku you connected. Bez registrace nebude možné akci navštívit.
Přihlašování na adrese: https://www.internetembezpecne.cz/akce/cybershow/

Tato akce je součástí vzdělávacího projektu města Ostrov s názvem Ostrov kyberšikana, vzdělávání veřejnosti, který byl podpořen Ministerstvem vnitra ČR.


31.05.2019
V rámci akce Týdny mediálního vzdělávání, o které jsme informovali v minulé aktualitě proběhla ve čtvrtek 30.5.2019 první série přednášek pro žáky ZŠ Smetanova ve Skutči.

21.05.2019
Ve dnech od 20. května do 28. června 2019 probíhá další ročník akce Týdny mediálního vzdělávání, do které se mohou zapojit všechny základní a střední školy v České republice.

Přihlašovat se můžete do 1. června 2019 možnost registrace prodloužena do pátku 7. června reprostřednictvím přihlašovacího formuláře.


Jednou z mnoha spolupracujících organizací je i náš server HOAX.CZ. V přednášce (PDF) budou studenti seznámeni nejen s problematikou poplašných zpráv - hoaxů, ale také s různými typy internetových podvodů. Dělka přednášky je přibližně 90 minut.


02.04.2019
Připomínáme, že se ve dnech 4.-5. dubna 2019 koná již 9. ročník CyberCentral Summitu. O akci jsme informovali již dříve v této aktualitě.

27.03.2019

Připomínáme, že necelých 14 dní zbývá do QuBit Cybersecurity Conference v Praze, kde se mohou setkat počítačoví odborníci z mnoha zemí.

Čtenáři a příznivci našeho serveru mohou využít slevový kód

10HOAX.cz2019Prague

Podrobněji jsme o konferenci informovali v nedávné aktualitě.

20.03.2019

Ve dnech 4.-5. dubna 2019 se v Praze koná již 9. ročník CyberCentral Summitu.
Během těchto dvou dnů si můžete poslechnout zajímavé přednášky a setkat se s kapacitami v této oblasti.

Podrobné informace najdete v detailu zprávy nebo si můžete stáhnou pozvánku (pdf).

28.02.2019
V rámci cyiklu přednášek NE/BEZPEČÍ VE SVĚTĚ MÉDIÍ proběhla dnes odpoledne v chomutovské knihovně  přednáška na téma HOAX - PHISHING - SCAM.

Promítanou prezenteci si můžete stáhnout v příloze.



Generální partner

E S E T - ENJOY SAFER TECHNOLOGY

Naši partneři

Týdny mediálního vzdělávání - NA PRAVDĚ ZÁLEŽÍ
Projekt E-Bezpečí
MANIPULÁTOŘI.CZ
Internetem Bezpečně
Konference SECURITY
Hustej INTERNET
NEŠLAPE.CZ - NEŠLAPE Vám počítač? Odvirování PC, zrychlení počítače, ...
Viry.cz
PARANOIA.CZ
AVAST!
Check Point
Safer Internet
ToolStore - Nářadí, nástroje, pomůcky, nože, kvalitní rukavice

Podpořte nás

Bitcoin:
Bitcoin: 183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn
Bitcoin adresa:
183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn

Ikona pro Vás

HOAX.cz

Hoax.cz je archivován

WebArchiv - archiv českého webu

Doporučujeme

ZvolSi INFO - Surfařův průvodce po internetu
No More Ransom! Dekryptovací nástroje.
Právě dnes
RigoloKids - kvalitní dětské oblečení a doplňky z prémiových materiálů
Antivirové centrum
ER.cz - Přesměrování pro Váš web zdarma
CZilla
soom.cz
IMPROVE ACADEMY s.r.o.
Holičství, pánské kadeřnictví v Třebíči
Včelařství Špaček - kvalitní med a včelí produkty
Jógové studio Marcel Třebíč Havlíčkovo náb. 37
JÓGA TŘEBÍČ Jógové centrum v Třebíči.
Jóga s Pepou pro začátečníky a pokročilé