Diskuse : MARGARÍNY a zdravotní riziko (Rama s nama)
je celkem zajímavé
16.06.2022 v 23:20
že odborníci, v tomto případě lékaři, chemici i další, kteří se tím zabývají, tak nejsou zdaleka tak vehementní. Demagogové a manipulátoři, ti budou tvrdit, že margarín je plast, umělá hmota, ztužený tuk atd. Lékaři a další zabývající se výživou, ti zmíní, že rostlinné tuky prospívají srdci. Lidem s vyšším cholesterolem doporučí spíše rostlinné tuky a oleje, kdo má cholesterol v normě, tam proti umírněné konzumaci másla či sádla nebudou mít tolik námitek.
pro Vaška
16.06.2022 v 23:16
Někteří diskutují dosti manipulativně. On nikdo nikoho nenutí (odborníci), aby nejedl máslo a místo toho konzumoval "margaríny" (správněji roztíratelné rostlinné tuky). Máslo má určitou chuť, lze jí odvyknout, právě Rama má výbornou chuť. Ne každý rostlinný tuk má tak dobrou chuť, pro někoho možná Flora není vyhovující. Je pustá lež, že se to nerozpustí na pánvi. A hlavně, Flora není k smažení. Na smažení je daleko lepší rostlinný olej, nebo nějaký tuk na smažení, ne tuk, který má být jako náhrada másla. Protože tyto tuky stejně jako máslo obsahují vodu. Co nežerou vaše dvě kočky, to není směrodatné. Ony nežerou asi ani mrkev nebo okurky či jablka a neznamená to, že to nejsou zdravé potraviny. Chuť u másla je věcí návyku, určitě není špatná, akorát se špatně roztírá - z lednice, nebo když není parné léto. Mně vyhovuje, že roztíratelný rostlinný tuk namažu kdykoli, i když v bytě není horko za teplého letního počasí. Kdybych chtěl manipulovat, napíšu, že kdo chce být sklerotik, ať se cpe máslem. Máslo je určitě dobré pro lidi, kteří mají potíže s trávením. Pro lidi s vyšší hladinou cholesterolu v krvi máslo dobré není. Bohužel, o platí o většině české populace. Fakticky má máslo dosti horší složení mastných kyselin než sádlo. Z tohoto hlediska není to sádlo zase tak zlé. Nebudu ho ale lidem doporučovat, ono cholesterol v séru opravdu nesnižuje, naopak
pro Ondru
03.11.2015 v 09:45
Asi to tak jednoznačné nebude a mimochodem to už tady frčelo před pár lety. Pravda bude asi někde mezi. Jo a tady k tomu taky něco mají: http://www.hoax.cz/retezove-emaily/cholesterolova-lez/
Ondra
02.11.2015 v 22:41
všechno je jinak :) Zpět k sádle a sádlu. A jestli chcete dobrý máslo, tak krájený, nebo z mlékárny Čejetičky. http://www.prokondici.cz/kardiochirurg-o-skutecnych-pricinach-srdecnich-onemocneni/
Vašek
16.09.2015 v 22:57
Léta jsem kupoval máslo. V pohodě. Bejvalka mě přeškolila na Ramu. No dobrá, šlo to. Teď jsem omylem koupil Floru - jíst se to nedá, na pánvi se to nezpustí, ani naše dvě kočky to nechtějí. Bylo to poprvé a naposled, co jsem ji koupil. Naše máslo v poslední době už nic moc. Nechávám si vozit máslo z Německa za 26 korun, zkuste to a znovu objevíto kouzlo předrevolučního másla. Nechci žádnou uámělou hnotu ani náhražky :) :) :)
Jan
28.05.2013 v 01:56
Doposavad jsem myslel,že máslová rama a jí podobné,prospívá srdci i choresteru.Jsem proto velmi zklamán,jak se někteří vyjadřují o máslové ramě,kterou jsem dost často si mazal na chléba a poslouchal rady odborníků jak je rama zdravá a prospěšná.Nyní od druhého pololetí t.r.na doporučení EU budou předvoláni občané starší 55 let povinně k prohlídkám,neboť vv České republice je nejvyšší procento výskytu rakoviny tlustého střeva zcelé EU.Ministerstvo zdravotnictví i hlavní hygienik o těchto věcech pomlčuje a odmítá se vyjádřit.Co na to naše sdělovací prostředky?
vlastimil
04.12.2012 v 19:30
no, myslím, že to nebude zas tak umělý, když mi margarín normálně zplesnivěl.
Lenka
04.12.2012 v 19:22
Tak můj pes i kočky normálně jedí margarin.
celista
30.07.2012 v 17:25
Vsade, kde na zlozeni potravin najdem \'\'stuzeny rastlinny tuk\'\' to je pre mna odpad a nic s jeho obsahom nekupujem, takisto aj glukozo-fruktozovy sirup povazujem za odpad a potraviny, ktore ho obsahuju nekupujem. Bolo celkom jednoduche najst par kvalitnych potravin , pretoze v supermarketoch je toho na jedenie vhodne velmi malo a na pitie takmer vobec nic, voda balena v plaste je pre mna takisto odpad. Vajcia, maso, mlieko a zeleninu kupujem iba od ludi, ktori chovaju a pestuju aj sami pre seba. Moje vydavky na stravu sa znizili o viac 50%, jem pomaly a kvalitneho jedla zjem ovela menej, snazim sa vychutnat si ho. Stravujem sa takto necely rok, pijem iba odstatu vodu z vodovodu nabitu Slnkom, alebo obcas zajdem na studnicku (pramenita voda). Po desiatich rokoch boja s tazkou chorobou a casto aj hrstou tabletiek denne fungujem od Aprila 2012 uz uplne bez liekov, zistil som, ze pricinou mojej choroby bola jedna zlozka v potrave. Moja skusenost je, ze kto trpi nejakou chorobou a chce si ju zmiernit, alebo uplne vyliecit, mal by najskor hladat pricinu v tom, co je a pije a zaroven aj v tom co si mysli a hovori. Okrem ineho mne ako liek najviac pomohla tato metoda, pred tym, ako ju zacnete vykonavat, dobre si ju nastudujte, ak neviete anglicky, dajte to niekomu prelozit, podla mojej skusenosti je to ten najucinnejsi liek na svete: http://solarhealing.com/process/
Karton
29.07.2012 v 12:43
Půodně se margarin vyráběl z olejů a loje. Později chemici vyvinuli metodu hydrogenace olejů. Částečnou hydrohenací vznikla hmota, která měla konzistenci másla. Když se zjistilo, že margariny obsahují vysoké procento transmastných kyselin, změnila se technologie. Část oleje se nyní hydrohenuje do úpného nasycení, čímž vzniká tuhý tuk, v přírodě se nevyskytující (bez nenasycených kyselin) a ten se pak míchá s olejem. Náš pes se může za máslem zabít, ale margarin odmítá. Já jsem jedl margarin naposledy jen ve válce.
Grest
25.07.2012 v 20:30
malina, malina... A takovou blbost jsi slyšel kde? Vždyť tohle můžeš zám vyzkoušet, kdybys to zkusil tak zjistíš, že to není pravda a nebudeš sem psát ty svoje bludy!
malina
24.07.2012 v 18:14
Nevěřícím Tomášům:kupte si vaničku \"umělého jedlého tuku\" (RAMA a pod.)otevřete ho a nechte někde ve stínu nebo když jdete na procházku do lesa. Po několika dnech se tam jděte podívat. Nepřiblíží se k tomu žádní hlodavci,hmyz,švábi prostě nic. Ani po letech se to nezkazí a nezačne páchnout.Nemá to žádnou výživnou hodnotu,takže to nebude nic žrát a nic na tom ani v tom neporoste.Dokonce ani plísně. A mikroorganizmy se tomu vyhnou.Proč to nic živého nechce? Protože je to z 99% PVC který život zabíjí.Můžete si rozpustit na pánvi kelímek od jogurtu a namazat si ho na topinku? Určitě to neuděláte-tak proč jíst margaríny?
Yanez
24.06.2012 v 22:02
Ještě zde někdo psal o aspartamu. Umělá sladidla jsou JED. Proto je na obalech napsané max. denní množství. Umělá sladidla (najdete je v tabulkách s označením Exyz), jsou již zařazována ve skupině chemikálií, u kterých se začíná tušit jejich přímá škodlivost na lidský organizmus. Je třeba si uvědomit, že některá sladidla, která se v dřívější době vesele prodávala, jsou dnes v mnoha státech přísně zakázána. A ještě k těm tukům. Tvrdí se, že nejkvalitnější jsou oleje lisované z rostlinných produktů za studena. Mezi ně patří i olivový olej. Ten se vyrábí již na tisíc let, což je zajisté doba, za kterou by se nějaký problém již projevil. Jeho pozitivní účinky na organizmus jsou zjevné. Je jen velká škoda, že naši obchodníci zde na olivový olej napálí takové horentní sumy. Pokud se tedy dostanu čas od času do Itálie, přivezu si kvanta olivového oleje, který tam seženu za poloviční cenu, než u našich vydřiduchů.
Yanez
24.06.2012 v 21:44
Ať je to jak je, je třeba být na pozoru a používat selský rozum. Mějte na paměti jedno: výrobce se snaží vyrábět a to je jedno co, ale hlavně co nejlevněji. Markety se snaží jen prodávat a je jedno, jestli to JE nebo NENÍ zdravé. Jde vždy JEN o peníze, to je prostě zákon ekonomiky. Bohužel, zdraví se dnes řeší až v další fázi. Pravdou je, že margaríny se vyrábějí relativně krátkou dobu, tudíž je třeba brát v potaz ten fakt, že jejich účinek na lidský organizmus (dobrý nebo špatný) není ještě dostatečně prokázán. Takže já osobně mám v margaríny nedůvěru a stupidním reklamám na ně se jen směji. V době, kdy je problém číslo jedna nadváha lidí, je používání tuků na hlavu postavené. Ať dobrých nebo špatných. Je třeba si uvědomit, že tuky jsou všudepřítomné a jen běžnou konzumací normálních potravin jich do těla dostaneme obrovské množství.
dobreazdrave.cz
15.05.2012 v 21:46
Hm, zajímavé informace.
http://dobreazdrave.cz/cholesterol-spojenec-nebo-nepritel/
dany
08.03.2012 v 13:56
vsetko musi byt zdravotne nezavadne, teraz ale co o 10 rokov, alebo 30 uzivania?
a po druhe vsetkeho vela skodi
Michael
28.02.2012 v 21:54
Nejlepší řešení je vykašlat se na všechny tyhle plastový hnusy, v kterých je kdoví co, pořídit si kvalitní za studena lisovanej lněnej olej, kterej má omega 3 kyselin hned po konopným oleji nejvíc, k tomu lněný semínko, tvaroh a dělat si patlaninu podle Dr. Budwig. Je to levnější, než nějaký fujtajbly ve vaničkách a máte jistotu, že v tom není plast. Toť můj názor. ;)
kokokoška
10.10.2011 v 21:10
Pracuji na ČOV. Omlouvám se za jistou nechutnost dalšího líčení.
Na česle připlave vše, co vylijeme do kanalizace. Doslova vše.
Po nástupu na česle jsem nechápal, co za ohavné hroudy se tam válí. Kolegové mi sdělili, že takto projdou zažíváním a koagulují na česlích při změně teploty umělé tuky.
Chemik ing. mi potvrdil, že jde skutečně o umělé tuky a on sám prý užívá v kuchyni jen sádlo, co sám vyškvaří, též za studena lisované oleje.
Vyjímečně při nutnosti zachovat recept užívá i oleje zatepla lisované.
Jako VŠ a chemik asi ví, co říká.
Vašek
22.09.2011 v 10:40
@Komoi
Doporučuji pozorněji číst. Ten článek v Novinky.cz
1. Je převzatý z britských zdrojů.
2. Píše zejména o hamburgerech, dezertech a sušenkách, kde i podle odborníků na hoax.cz jsou používány tuky stále vyráběné hydrogenací a obsahující vyšší množství TFA.
fler
22.07.2011 v 00:11
Je to vždy tvrzení proti tvrzení. Margarínu moc nevěřím a nevím, proč bych měla věřit odborníkům, kteří se už tolikkrát spletli.
Ginnushka
22.06.2011 v 20:37
Možná jste ale trochu přehlédli jednu skutečnost, a to, že současné margaríny NEJSOU hydrogenované rostlinné oleje. Vyrábějí se jinak a trans mastné kyseliny, které v nich skutečně byly, už tam nejsou. A to už pěknou řádku let
Komoi
09.06.2011 v 01:44
hm, už o tomto vyšel i článek na novinkách - novináři asi neví, co je to HOAX
http://www.novinky.cz/veda-skoly/235610-hydrogenovane-margariny-zhorsuji-vysledky-skolnich-testu.html
Jiří
23.05.2011 v 08:36
Že obsah tohoto mailu nebude úplně OK jsem si myslel a proto jsem se šel juknout sem. Ovšem stanovisko \"výživových specialistek FLORA\", tedy opakovacích holčiček z marketigové podpory prodeje právě toho co je kritizováno mne dostalo. To je jako kdyby jste se ptali u Philip Moris zda je kouření škodlivé.... mazec.
Na štěstí je tam i relevantnější stanovisko lékaře-vědce.
Mad
06.05.2011 v 14:45
To myslíte vážně, s těmi odkazy na mwm? :D
Systematik
14.04.2011 v 11:54
Pobavilo mě jak se v textu chvástají jak na margarínu nic nevyroste... ale černá i zelená plíseň s tím nemají problém!
Luke
30.03.2011 v 14:50
Bavi me ty \\\"odborne\\\" odpovedi ruznych inspekci a uradu, ktere nas maji ochranit pred zavadnym jidlem... Realita? Maso z Nemecka plne dioxinu - nikdo nic nevedel, kralici maso z Ciny plne rtuti, kurata napoustene vodou a hovezi bilkovinou... a tak bych mohl pokracovat dale!
Tomas
17.03.2011 v 12:01
Ten hoax je strasny, ale viac ma desi vyjadrenie \"nutricnych terapeutiek\". Cholesterol prijimany v strave a cholesterol v krvi su dve odlisne veci, spolu nesuvisiace.
Na druhej strane vacsina rastlinnych olejov ma prilis vysoky podiel omega 6. Tie su sice esencialne, ale v modernej strave ich je neskuktocny prebytok oproti omega 3. Co sposobuju? Su v podstate pokladom pre zapalove procesy, ktore vedu napriklad k vniku oxLDL (to je ten najhorsi cholesterol, zrejme najlepsi indikator problemov) a vo vysledku celu radu civilizacnych chorob.
LADA
01.03.2011 v 22:43
škodlivé je cokoliv v velkém množství, i aspartam
jestli je aspartam škodlivý v malém množství, nebylo prokázáno, uveďte zdroje, viz např. česká wikipedia, už je opatrnější
myslím si, mohu se i mýlit, že by těžko CocaCola a Pepsi to používala, kdyby bylo známo riziko, vždyť by přišli v budoucnu na buben!
dříve jsem si také myslel, že Aspartam nee, ale pravý cukr má také negativa...
Tak vážně nevím...
Farou
12.02.2011 v 20:40
....i rostlinne oleje,ktere jsou zpracovani vysokymi teplotami,jsou skodlive....dobre jsou zpracovane za studena..
Jana
28.12.2007 v 12:55
Věta, že chybí pouze jedna molekula a bude z toho umělá hmota mě opravdu jako biochemika rozesmála. Je absolutně nesmyslná. Mastné kyseliny ty nenasycené, tedy ty s dvojnou vazbou se rozlišují ještě navíc kde je na řetězci vazba umístěna. Čím je blíže karboxylové skupině, tím méně je energeticky využitelná. To ale neznamená, že si ji organismus nechá, uloží ji a už se jí nikdy nezbaví. Pokud jde o ty procenta, tak když margarín obsahuje 45 g tuku ve 100 g, znamená to že téměř celý zbytek je voda! A jestli se něco vyrábí z ropy či z čeho. Spíše než tuky se z ropy vyrábí alkohol (ethanol).
Prostě jak říká jeden náš profesor: jedovaté je vše, jen záleží na dávce. Takže když jí člověk pestře a s mírou, nemusí se příliš bát
Prostě jak říká jeden náš profesor: jedovaté je vše, jen záleží na dávce. Takže když jí člověk pestře a s mírou, nemusí se příliš bát
Příspěvky v diskusi jsou nezávislými příspěvky návštěvníků a čtenářů serveru HOAX.cz a nemusí být vždy v souladu s názory provozovatele nebo osob přímo spojených se serverem HOAX.cz
Provozovatel serveru HOAX.cz nemůže zasahovat do obsahu příspěvku, ale vyhrazuje si právo celý příspěvek odstranit, bude-li obsahovat urážky, sprosté výrazy nebo případnou reklamu.
Pokud jste dostali upravenou verzi hoaxu, nevkládejte ho, prosim do, komentáře, ale zašlete na adresu info@hoax.cz, kde bude v nejbližším možném termínu přidán jako další verze hoaxu nebo jako úplně nový hoax.
Provozovatel serveru HOAX.cz nemůže zasahovat do obsahu příspěvku, ale vyhrazuje si právo celý příspěvek odstranit, bude-li obsahovat urážky, sprosté výrazy nebo případnou reklamu.
Pokud jste dostali upravenou verzi hoaxu, nevkládejte ho, prosim do, komentáře, ale zašlete na adresu info@hoax.cz, kde bude v nejbližším možném termínu přidán jako další verze hoaxu nebo jako úplně nový hoax.