Diskuse : MARGARÍNY a zdravotní riziko (Rama s nama)
Kings
28.12.2007 v 12:51
Váš článek je dobrý,souhlasím s velkým zdravotním ryzikem při používání margarínů.Jaké že se používají rostlinné oleje? a při jaké teplotě se zpracovávají?To ba mě docela zajímalo.
Rejčka
27.12.2007 v 21:59
Avicenno, jestli o všem víte stejně, jako o původu margarinů...?
...Margarín jako náhražku drahého a nedostatkového másla objevil francouzský lékárník Hyppolyte Mege-Mouriés v roce 1869. Stalo se tak na popud císaře Napoleona III., který potřeboval pro svou armádu dostatek levného, a přitom chutného tuku vyhovující konzistence...
(viz např. http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=6956 )
Původní článek, zde vydávaný za hoax, vyšel v časopise WM magazin (a také na www.mwm.cz, jak již uvedl zetes).
Neměli bychom také zapomenout, že nynější normy pro potraviny jsou mnohem mírnější, nežli byly za komunistů. Kšeft je kšeft.
Vyjádření SZU nebo ministerstva zdravotnictví zde není. Stejně, jako se nevyjádřil zatím nikdo kompetentní k jedovatému aspartamu, kterým jsou dochucovány všechny "lite" nápoje.
Kdo chce vědět víc, může gůglovat.
...Margarín jako náhražku drahého a nedostatkového másla objevil francouzský lékárník Hyppolyte Mege-Mouriés v roce 1869. Stalo se tak na popud císaře Napoleona III., který potřeboval pro svou armádu dostatek levného, a přitom chutného tuku vyhovující konzistence...
(viz např. http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=6956 )
Původní článek, zde vydávaný za hoax, vyšel v časopise WM magazin (a také na www.mwm.cz, jak již uvedl zetes).
Neměli bychom také zapomenout, že nynější normy pro potraviny jsou mnohem mírnější, nežli byly za komunistů. Kšeft je kšeft.
Vyjádření SZU nebo ministerstva zdravotnictví zde není. Stejně, jako se nevyjádřil zatím nikdo kompetentní k jedovatému aspartamu, kterým jsou dochucovány všechny "lite" nápoje.
Kdo chce vědět víc, může gůglovat.
Jiří
26.12.2007 v 02:46
Doplňující odkazy.
Dámy si stěžovaly na nedostatek informací. Po těch by se ale měly pídit samy. Jsou jich nepřeberná množství. Z té lehčí sorty:
http://www.nature.com/news/2004/040517/full/040517-6.html
http://www.sciencedaily.com/articles/t/trans_fat.htm
Doufám, že tyto zdroje nebudou obratem ruky označeny za "nedůvěryhodné".
Přeji všem hezký zbytek roku. Pokud možno s nepředraženým máslem. ;)
Dámy si stěžovaly na nedostatek informací. Po těch by se ale měly pídit samy. Jsou jich nepřeberná množství. Z té lehčí sorty:
http://www.nature.com/news/2004/040517/full/040517-6.html
http://www.sciencedaily.com/articles/t/trans_fat.htm
Doufám, že tyto zdroje nebudou obratem ruky označeny za "nedůvěryhodné".
Přeji všem hezký zbytek roku. Pokud možno s nepředraženým máslem. ;)
Avicenna
19.12.2007 v 22:33
Článek napůl pravdivý, napůl zcela nesmyslný. Margarín vyvinuli němečtí chemici, aby měli němečtí vojáci v II. světové v zákopech co jíst. Máslo se kazilo, margarín ne. To že tuky jsou umělé, to je pravda, ale vyrábí se pouze hydrogenací rostlinných olejů (a nebo taky krakováním z ropy) jak je komu po chuti a co je zrovna levnější. O tom plastu...to bych asi pomlčel, dotyčný autor asi nikdy neviděl polymerní strukturu a nedokáže ji rezeznat od mastné kyseliny. Očividně blbec na entou...
petr
13.12.2007 v 10:10
Co já vím, tak mezi rostlinné oleje patří i palmojádrový olej, který se ve velké míře používá, protože je nejlevnější z rostlinných olejů. V zákoně není napsáno, kterej olej můžeš používat a kterej ne, je tam pouze napsáno "jedlý rostlinný olej". Problém je, že palmojádrový olej je šmejd, kterej ucpává cévy, takže představuje hodně velké zdravotní riziko...
zetes
11.12.2007 v 03:14
HM zaujimave, tento clanok sa objavil aj v ceskom odbornom casopise mwm, takze neviem co si o tom mysliet. Rad by som dal link ale maju to tam samy script takze len www.mwm.cz , momentalne to je treti clanok od vrchu.
:)
:)
Příspěvky v diskusi jsou nezávislými příspěvky návštěvníků a čtenářů serveru HOAX.cz a nemusí být vždy v souladu s názory provozovatele nebo osob přímo spojených se serverem HOAX.cz
Provozovatel serveru HOAX.cz nemůže zasahovat do obsahu příspěvku, ale vyhrazuje si právo celý příspěvek odstranit, bude-li obsahovat urážky, sprosté výrazy nebo případnou reklamu.
Pokud jste dostali upravenou verzi hoaxu, nevkládejte ho, prosim do, komentáře, ale zašlete na adresu info@hoax.cz, kde bude v nejbližším možném termínu přidán jako další verze hoaxu nebo jako úplně nový hoax.
Provozovatel serveru HOAX.cz nemůže zasahovat do obsahu příspěvku, ale vyhrazuje si právo celý příspěvek odstranit, bude-li obsahovat urážky, sprosté výrazy nebo případnou reklamu.
Pokud jste dostali upravenou verzi hoaxu, nevkládejte ho, prosim do, komentáře, ale zašlete na adresu info@hoax.cz, kde bude v nejbližším možném termínu přidán jako další verze hoaxu nebo jako úplně nový hoax.