Rychlé vyhledávání

Reklama

Aktuální informace

26.03.2018

V rámci druhé série pøedná¹kového cyklu (nejen) pro 60+ se koná v úterý 27.3.1018 pøedná¹ka na téma HOAX – odvrácená tváø elektronické komunikace.

Bìhem pøedná¹ky se seznámíme s historií nejen klasických hoaxù - fám, ale také s rùznými internetovými podvody, které èíhají v e-mailových schránkách.

Místo konání:
Spoleèenský sál radnice Brno-støed
Dominikánská 2, Brno

Vstup: volný

Doba konání: 27.3.2018 10:00-11:30

Ke sta¾ení je program jarního cyklu pøedná¹ek nebo informaèní leták.

Doplnìno 27.3.2018:

Pøedná¹ka ke sta¾ení ve formátu PDF.

19.03.2018

V rámci cyklu Ne/Bezpeèí ve svìtì médií probìhla v pátek 16.3.2018 lekce na téma HOAX. Lekce se zúèastnili ¾áci Z© Otokara Bøeziny v Jihlavì.

Prezentaci pøedná¹ky si mù¾ete stáhnout ve formátu PDF.

07.02.2018

Ve ètvrtek 1. bøezna se v Clarion Congress hotelu v Praze sejdou odborníci na kybernetickou bezpeènost z celého svìta. Nezávislou konferenci SECURITY u¾ po 26. poøádá spoleènost AEC.
Také letos bude rozdìlena na dva paralelní programy: mana¾erský a technický, skládající se z pøedná¹ek expertù a pøípadových studií, prezentovaných pøímo zákazníky. Program zaène zahájením konference v 9 hodin a s pøestávkami bude trvat a¾ do 18 hodin.

02.02.2018

Infikované jehly na sedadlech
FACEBOOK - nepøijímejte ¾ádost o pøátelství...
ICE kontakty v mobilu - In Case of Emergency
Nepøímej telefonát od xy jsou to hekøi
V nouzi zadej PIN opaènì
Zpoplatnìní Facebooku
Me¹ita ve Strakonicích
Nové radary ve svodidlech
Vejce na pøedním skle automobilu
Telefonáty z èísla 00420 477 100 111
INVITATION - pete_ivan@hotmail.com

Mìsíc leden byl ve znamení prezidentských voleb. V této souvislosti kolovalo hodnì l¾í a manipulativních zpráv, které útoèily na prezidenstké kandidáty. Tomuto tématu se vìnoval napøíklad server MANIPULATORI.CZ nebo POPRAVDE.CZ.

Tip na závìr: Základní body, podle èeho lze ovìøovat zprávy, zdroje a kvalitu informací pøiná¹í Surfaøùv prùvodce po internetu.

24.12.2017

Pøíjemné pro¾ití vánoèních svátkù

a mnoho úspìchù v novém roce

Vám pøeje

server HOAX.CZ



28.11.2017

Nedávno se na Internetu objevila zpráva, která varuje pøed mouèkovým cukrem. Údajnì v nìm mìl být prací prá¹ek, prý tak voní. Dokonce z nìj babièka prý udìlala cukroví a bylo ji z toho blbì. Netu¹ím, jak bylo tìsto pøipravováno, kdy¾ si podezøelé vùnì nikdo nìv¹imnul.

Zpráva s tímto textem má na Facebooku k dne¹nímu dni nìkolik tisíc sdílení:

Od Michaela Kozáková‎ upozornìní :
Mo¾ná to sem nepatøí, omlouvám se, ale pøijde mi to dùle¾ité, vzhledem k tomu, ¾e u¾ je to týden a nikde jsem se o tom nedoèetla - - - Dávejte si pozor na mouèkový cukr z penny (Mìlník), babièka ho koupila normálnì uzavøený a je v tom asi prací prá¹ek, alespoò z blízka to tak voní, babièka z toho udìlala cukroví, pøisla o drahý vejce, máslo (to je vedlej¹í) a stra¹nì ji ¹krábalo v krku a mìla prùjem  🤢 🤢 🤢 🤢 radìji si zkontrolujte svùj, aby jste si tøeba omylem neotrávili dìti......

K textu jsou pøilo¾eny i obrázky sáèkù s cukrem.



O stanovisko ke zprávì jsme po¾ádali i pøíslu¹né subjekty. Z Cukrovaru Vrbátky jsme dostali následující stanovisko:

Cukrovar Vrbátky a.s. by v této zále¾itosti rád kontaktoval osobu, která tento pøíspìvek zveøejnila (Michaela Kozáková‎) s tím, ¾e bychom byli rádi, kdyby nám zaslala vzorek tohoto cukru a my provedli rozbor. Popøípadì, aby poskytla dùkazy, které by potvrdily uvedené tvrzení, ¾e za¾ívací problémy byly zpùsobeny cukrem.

Kontakt: Tomá¹ Kovaøík, kovarik[zavináè]cukrovarvrbatky[teèka]cz

Dìkuji.

Ing. Tomá¹ Kovaøík
Vedoucí obchodního oddìlení

Cukrovar Vrbátky a.s.
Vrbátky 65
798 13


Stanovisko Penny Marketu

Pøednì bychom Vám chtìli sdìlit, ¾e jsme ¾ádnou takovou stí¾nost neobdr¾eli.

V souvislosti se zaslanými fotografiemi od zákaznice jsme oslovili výrobce s ¾ádostí o pøezkoumání. Výrobce celou situaci pro¹etøil, my jsme mezitím provedli kontrolu na na¹ich skladech a na ¾ádné pochybení jsme nenarazili, podobnì jako dodavatel. Zákaznici budeme kontaktovat a pokusíme se od ní získat vzorek cukru na rozbor.


S pozdravem

Monika Lebedová
Marketing Specialist / Strategic Marketing

Penny Market s.r.o.


27.10.2017

Na stránkách E-Bezpeèí je èlánek s názorným návodem, jak si ovìøit rùzné kolující zprávy s fotografiemi.

Velký problém je, aby pøíjemce takové fámy mìl snahu si podobnou zprávu ovìøovat a ne jen tupì pøeposílat. Hodnì lidí se nebude namáhat nìco ovìøovat buï z pohodlnosti a nebo je¹tì hùø, najde se i dost tìch, kterým se naopak hodí a s chutí ji roze¹lou.

17.10.2017

DOPLNÌNO:

Vlo¾ena prezentace (pdf) z pøedná¹ky.

Bez ústního komentáøe to samozøejmì není úplné, ale je zde alespoò nìkolik záchytných bodù. V závìru sice chybí dùle¾itá rada - zálohovat, zálohovat a je¹tì zálohovat. Ale na pøedná¹ce jsem na to nezapomnìl.

Poøadatelùm dìkuji za pozvání, posluchaèùm za úèast!



V rámci pøedná¹kového cyklu (nejen) pro 60+ se koná úterý 17.10.1017 pøedná¹ka na téma

HOAX - podvodné e-maily = odvrácená tváø elektronické komunikace

Náv¹tìvníci se mohou seznámit s historií nejen klasických hoaxù - fám, ale také s rùznými internetovými podvody, které na nì mohou èíhat v e-mailových schránkách.

Místo konání:
Spoleèenský sál radnice Brno-støed
Dominikánská 2, Brno

Vstup: volný

Doba konání: 17.10.2017 10:00-11:30



21.04.2017
Poslední dobou zaplavují e-mailové schránky varování pøed umìlou (plastovou) rý¾í z Èíny, vèetnì návodu, jak ji rozpoznat. Zpráva se vìt¹inou ¹íøí s pøedmìtem: "rý¾e" a chamtivost a pøílohou Rý¾e nebo co ......pdf
Kdo chce, mù¾e si sám návod na rozpoznání pravosti rý¾e vyzkou¹et a také pokud nìkomu bude uvaøená rý¾e náhodou "vonìt" nebo chutnat jako plast, samozøejmì, ¾e ji nebude jíst. Ale jaká je ¹ance, ¾e se takováto rý¾e u nás objeví?

Pøi pátrání po informacích jsem samozøejmì nav¹tívil i server SNOPES, který obsahuje velkou databází zahranièních hoaxù a kolujících zpráv. Nedalo velkou práci a na¹el jsem èlánek na toto téma pod názvem Plastic Rice from China. Status zprávy byl NEDOKÁZANÉ.

První zpráva o umìlé rý¾i, která mìla být vyrobena z brambor a plastu se objevila ji¾ v roce 2011.
Pozdìji mezi lety 2011-2016 se podobné zprávy obèas vyskytly, ale v øíjnu 2016 byly plnì o¾iveny na Facebooku a pøebíraly je servery zabývající se alternativní medicínou.
Dùkazem výroby umìlé rý¾e z plastu má být napøíklad i toto video. Bez znalosti souvislostí, mù¾e být jakákoliv výroba plastových pelet oznaèena za výrobu umìlé rý¾e.
Dale stojí za zamy¹lení, kolik by stála taková výroba plastové náhra¾ky. Poøizovací náklady na stroje, energie na jejich provoz, nìco za suroviny. Podle rùzných odhadù by byla pravdìpodobnì 2x a¾ 3x dra¾¹í ne¾ cena pravé rý¾e.

Dal¹í údajná kauza s umìlou rý¾í vypukla v prosinci 2016, kdy BBC zveøejnila èlánek, informující o tom, ¾e plastová rý¾e byla zadr¾ena v Nigerii. Tato zpráva se objevila napøíklad v èeském podání na stránkách na¹eho Rozhlasu.
24.prosince 2016 nigerijské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, ¾e zkou¹ky prokázaly, ¾e podezøelá rý¾e není plastová.

Lze tedy pøedpokládat, ¾e podvody s rý¾í budou spoèívat spí¹e v zámìnì nekvalitního zbo¾í za jiné, lep¹í. Samozøejmì existují i mo¾nosti znehodnocení rý¾e ¹patným uskladnìním nebo manipulací. Pøípadnì její kontaminace ¹kodlivými látkami.

V minulosti byly pøípady, kdy se k nám dostala rý¾e s nepovolenou genetickou modifikací nebo se stáhl z prodeje konkrétní druh zbo¾í pro podezøení nadlimitního obsahu ¹kodlivých látek. Pravdìpodobnost, ¾e se setkáte s takto "nestandardní" rý¾í je mnohonásobnì vìt¹í, ne¾ narazit na její plastovou imitaci.


Plastové rý¾i je vìnován i èlánek na Wikipedii pod názvem Artificial rice.



Odkazy:

SNOPES.COM: Plastic Rice from China

Wikipedia: Artificial rice

STREAM: Fale¹ná rý¾e z plastù

iROZHLAS: Nigérie zabavila 2,5 tuny plastové rý¾e. 'Best Tomato Rice' prozradil a¾ chemický zápach

TheCable.NG: No plastic rice in Nigeria, say Adewole, NAFDAC

MANIPILÁTOØI.CZ: Plastová rý¾e z Èíny? Nedokázané

ADOST! Video bonus: Kompletní výsledky nezávislých testù rý¾í (24.4.2017)


15.04.2017
Ve ètvrtek 13.4.2017 se na stránkách Policie ÈR objevilo varování pøed nebezpeènou formou hry nazvané Modrá velryba, která se k nám mìla dostat z rusky mluvících zemí. Toto varování pøevzala média a podle svého stylu s rùznì nazdobeným textem zveøejnila. Potzdìji se také objevily informace, ¾e je to jen nafouknutá mediální bublina nebo dokonce hoax.

Na serveru e-bezpeèí vy¹el èlánek nazvaný Modrá velryba – hra motivující dìti k sebevra¾ednému jednání? Obyèejný podvod. V nìm dr. Kamil Kopecký podrobnì situaci vysvìtluje. Doporuèuji pøeèíst!

Pokud by se Vám do ètení moc nechtìlo, tady je struèné shrnutí, které najdete i v závìru èlánku:

®ádná hra tohoto typu v souèasnosti organizovanì realizována v ÈR není, pùvodnì ¹lo o marketingový tah, který mìl pøitáhnout nové u¾ivatele do konkrétních skupin na sociálních sítích, v souèasnosti má v¹ak "hra" pøedev¹ím podobou tzv. memù èi výzev k zapojení (challenge), zejména pak k napodobobování a plnìní vymezených úkolù.

Komunity, které jsou postaveny na bázi „modrých velryb“, jsou samozøejmì ne¾ádoucí, nicménì nejvìt¹í skupiny zamìøené na tento fenomén jsou ji¾ v souèasnosti zablokovány.


Samozøejmì mù¾e my¹lenku, která je spojená s touto masovou hysterií, kdokoli zneu¾ít. U labilnìj¹ích dìtí pak mù¾e fenomén zpùsobit vá¾nou újmu. Stejnì tak mohou dìti tuto my¹lenku napodobit a k sebepo¹kození èi sebevra¾dì se uchýlit. Toto nelze vylouèit. Proto je mo¾né, ¾e nìkteré z dokumentovaných sebevra¾d dìtí byly akcelerovány právì virálním ¹íøením a diskusemi o tomto fenoménu. Nejvìt¹ím nebezpeèím tak vlastnì není hra samotná, ale její popularizace prostøednictvím médií a panika, kterou s sebou informace o høe nesou.

Jak je ale vlastnì mo¾né, ¾e se èeské dìti sna¾í tuto hru stále hrát a plnit úkoly, pøesto¾e hra organizována není? Je to proto, ¾e se internetem ¹íøí rùzné návody se seznamem úkolù, které dìti napodobují, a také proto, ¾e úlohu "kurátorù" zaèaly plnit samotné dìti - a» ji¾ z legrace, èi ve snaze zkopírovat pùvodní ideu a tøeba svého kamaráda èi kamarádku vystra¹it.

Zdroj: E-BEZPEÈÍ: Modrá velryba – hra motivující dìti k sebevra¾ednému jednání? Obyèejný podvod.

Doporuèené odkazy:


Doplnìno 21.4.2017

I po týdnu rozruch kolem Modré velryby pokraèuje. Policie ve svém vèerej¹ím vyjádøení ke høe odmítá tvrzení, ¾e ¹íøí hoax a odkazuje na èlánek  serveru Insafe.

Naopak zatím poslední stanovisko Martina Ko¾í¹ka ze Seznamu si mù¾ete pøe¹íst v Lidovkách, kde si myslí, ¾e policie ¹lápla vedle.

Duel argumentù - hosty Seznam Zprávy jsou Martin Ko¾í¹ek, expert na internetovou bezpeènost, a policista Radek Nezbeda z Národní centrály proti organizovanému zloèinu.


Doplnìno 24.4.2017

Na serveru e-Bezpeèí je struèné shrnutí Jak o modré velrybì informovali experti a organizace v zemích, do kterých se fenomén dostal


Doplnìno 26.4.2017

Poøad Devadesátka ÈT 24 - 25.4.2017 na téma „Nebezpeèná hra Modrá velryba v ÈR?“


Doplnìno 28.4.2017

Jasné a srozumitelné shrnuté celé kauzy kolem Modré velryby od Martina Ko¾í¹ka: Modrá velryba je spí¹e rù¾ový klokan

E-BEZPEÈÍ: Jak minimalizovat dopad paniky spojené s „modrou velrybou“



13.02.2017

Leto¹ní program je postaven zejména na pøípadových studiích, kterým jsou vìnovány 4 bloky, celkem 10 prezentací.
Na základì vyhodnocení loòských dotazníkù a nedávné Call for Papers výzvy jsou do programu zaøazena témata, o která byl ve va¹ich odpovìdích absolutnì nejvìt¹í zájem – problematika GDPR (mana¾erský sál) a ransomwaru (technický sál).

Konference je ideálním místem pro networking a výmìnu zku¹eností. Nyní máme 400 platných úèastnických registrací. Mimo jiné je plánovaných 8 panelových diskuzí a dal¹í roèník hackerské laboratoøe.


Základní fakta:
  • Název akce: SECURITY 2017
  • Roèník: 25. roèník (konference se pravidelnì koná ji¾ od roku 1991)
  • Kdy: ètvrtek 23. února 2017
  • Kde: Clarion Congress Hotel Praha
  • Pøedpokládaný poèet úèastníkù: 400 - 500 IT/Security Specialistù
  • Poèet øeèníkù: 26
  • Web konference: www.konferencesecurity.cz

Konference tradiènì probìhne paralelnì ve dvou sálech s rozdílným programem. Úèastníci mohou volnì pøecházet a sestavit si tak vlastní program, který plnì vyhovuje jejich zájmùm.

Poøadatelé se stále sna¾í udr¾et konferenci nezávislou, tedy bez marketingovì a obchodnì zamìøených prezentací. Velký dùraz je kladen na odbornou úroveò jednotlivých pøedná¹ek a maximální pøínos pro úèastníky.


Na¹i partneøi

Týdny mediálního vzdìlávání - NA PRAVDÌ ZÁLE®Í
Projekt E-Bezpeèí
MANIPULÁTOØI.CZ
Internetem Bezpeènì
Konference SECURITY
Hustej INTERNET
NE©LAPE.CZ - NE©LAPE Vám poèítaè? Odvirování PC, zrychlení poèítaèe, ...
Viry.cz
PARANOIA.CZ
AVAST!
Check Point
Safer Internet
ToolStore - Náøadí, nástroje, pomùcky, no¾e, kvalitní rukavice

Podpoøte nás

Bitcoin:
Bitcoin: 183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn
Bitcoin adresa:
183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn

Ikona pro Vás

HOAX.cz

Hoax.cz je archivován

WebArchiv - archiv èeského webu

Doporuèujeme

ZvolSi INFO - Surfaøùv prùvodce po internetu
No More Ransom! Dekryptovací nástroje.
Právì dnes
RigoloKids - kvalitní dìtské obleèení a doplòky z prémiových materiálù
Antivirové centrum
ER.cz - Pøesmìrování pro Vá¹ web zdarma
CZilla
soom.cz
IMPROVE ACADEMY s.r.o.
Holièství, pánské kadeønictví v Tøebíèi
Vèelaøství ©paèek - kvalitní med a vèelí produkty
Jógové studio Marcel Tøebíè Havlíèkovo náb. 37
JÓGA TØEBÍÈ Jógové centrum v Tøebíèi.
Jóga s Pepou pro zaèáteèníky a pokroèilé